Piloți Români în lume-European Le Mans Series, Ligier European Series, ERC, GT Cup OPEN

Și luna Mai a fost una încărcată de reprezentări românești în diferite competiții internaționale în Europa și nu numai.

Primul weekend al acestei luni la noi în țară a fost ocupat cu Sărbătorile Pascale, dar piloții români nu au stat acasă și au reprezentat țara în Europa.

Filip Ugran încheie cursa de 4 ore de la Paul Ricard, etapă din European Le Mans Series, pe locul 5 la clasa LMP2 alături de cei de la United Autosports.

Tot la Paul Ricard a avut loc etapa a doua din Le Mans Cup. Mihnea Ștefan reușește să încheie cursa de 2 ore pe locul 2 la general, cât și la clasa LMP3 alături de echipa Group Virage.

Echipa Smart Driving a fost și ea prezentă la Paul Ricard pentru etapa a doua din Ligier European Series. Alin Fulga și Dylan Young încheie cele două curse la clasa JS P4 pe locurile 7 și 6.

În Italia la Misano s-a dat startul în sezonul 2024 al Formulei 4 Italia, iar la start am avut doi piloți români și o echipă românească. Este vorba despre Luca Viișoreanu și Andrei Dună, ambii concurând pentru Real Racing.

Luca termină prima cursă pe locul 28 la general. În manșa a doua, încheie pe locul 27, iar în ultima manșă de concurs prinde locul 30.

Andrei încheie pe locul 30 cursa 1. În cursa a doua sosește pe locul 25 și în ultima cursă termină pe locul 23.

Tot la Misano, Horia Chiriguț a participat în Carrera Cup Italia, iar în cursa 1 la Michelin Cup a terminat pe 7, iar în manșa a doua a abandonat.

Cristiana Oprea și Alexia Parteni au fost prezente la etapa a doua din Campionatul European de Raliuri, Insulele Canare, Spania. Ele au concurat la bordul unui Opel Corsa Rally4, dar acestea au fost descalificate din cauza unor nereguli.

Mergem mai departe cu weekendul 10-12 Mai, unde și atunci am avut piloții români la treabă. Pe HockenheimRing a avut loc o nouă etapă din GT Cup Open Europe, iar trei piloți români au fost prezenți acolo.

Bogdan Duma cu Porsche 992 GT3 Cup a fost performerul etapei cu două clasări pe podium la clasa AM, mai exact două locuri 3.

Echipa RO1 Racing formată din Camil Perian/Florin Tincescu tot pe Porsche 992 GT3 Cup au încheiat cele două curse de la clasa AM pe 5 respectiv locul 7.

In Italia pe circuitul La Conca a avut loc a doua etapă din WSK OPEN Series. Daniel Vasile-Birelart termină finala de la KZ2 pe locul 4, iar Zoe Florescu Potolea termină pe locul 19 tot la KZ2.

Penultimul weekend de Mai s-a împărțit între Austria, Belgia și Italia pentru sportivii români. Începem cu Austria la Red Bull Ring, acolo unde în Formula 4 Central Europeana, Luca Savu și Luca Viișoreanu au reprezentat țara noastră.

Clujeanul Luca Savu a terminat cele trei curse în clasamentul general astfel-Cursa 1 locul 13, Cursa 2 locul 17, Cursa 3 locul 21. În schimb, el prinde locul 2 la debutanți în cursa 1, iar în celelalte două, termină pe locurile 4 și 9 la categoria aceasta.

Pilotul echipei Real Racing, Luca Viișoreanu, a fost și el prezent la etapă. Prima cursa a încheiat-o pe locul 6, a doua pe locul 9, iar ultima manșă de concurs pe locul 5. De menționat este că în cursa a doua, Luca a plecat din pole position.

Tot pe Red Bull Ring, s-a ținut și Eset V4 Cup, competiție dedicată modelelor GT. Alexandru Pițigoi și Vlad Răducanu au împărtit modelul Porsche 992 GT3 Cup. În cursa 1, Dodo este nevoit să se retragă din cauza unui contact cu o altă mașină. În cursa a doua, Răducanu a preluat mașina și termină pe locul 9 overall și pe 3 la GTC. În cursa de anduranță, cei doi fac echipaj și termină pe locul 13 la general.

La Sezoensrally în Belgia, Cristi Șugăr/Vlad Colceriu au luat startul la Clio Trophy Belgium pe Renault Clio Rally5. Echipajul timișoreano-brașovean termină raliul pe locul 2 la Clio Trophy și RC5 și pe locul 1 la Clio Juniori și RC5 Junior.

Tot în acest weekend în Ayfonkarahsyar, Turcia, România a avut trei piloți la etapa din Campionatul European de Motocross pentru clasele 65 și 85cc. Andrei Șușanu termină la MX65 pe locul 2. Sami Alexandru Dumitru vine pe locul 4 la MX85. Mihnea Banu încheie etapa pe locul 6 la MX125.

Facem acum pasul la ultimul weekend din luna Mai. GT Cup Open și-a desfășurat o nouă etapă de data asta pe spectaculosul circuit Spa Francorchamps. Bogdan Duma termină prima curșă pe locul 3 la clasa AM, iar în manșa a doua câștigă la această clasă. Florin Tincescu a fost singurul reprezentant al echipei RO1 Racing la etapă, iar în cursa 1 a terminat pe locul 2 la AM, împărțind podiumul cu Bogdan, dar în manșa secundă nu a mai luat startul din cauza unor probleme tehnice la mașină.

În Grecia la Serres a avut loc o etapă din Drift Kings și la start am avut trei piloți români. Alice Ene-BMW E36 prinde locul 4 la clasa PRO. Andrei Mihai-BMW E46 încheie etapa în Top 8, iar Mhai Dinu se oprește în Top 16.

Și încheiem acest articol cu evoluțiile piloților români la Kresevo în Bosnia la Europeanul de Motocross pentru clasele MX65/85CC. Sami Alexandru Dumitru câștigă la 85cc și este liderul clasei. Tot la clasa asta au punctat Daniel Marian (locul 4) și Gheorghe Ciorici (locul 7). Andrei Șușanu vine pe locul 3 la MX65.

Vom reveni și luna viitoare cu prestațiile tuturor sportivilor români ce reprezintă țara noastră la competiții din străinătate!

Foto-Filip Ugran, Mihnea Tatu, Flavius Croitoriu, Cristiana Oprea, Real Racing, Luca Savu, Alice Ene, Cristi Sugar-Racing Driver

Leave a comment